2007. november 22., csütörtök

Jubileumi Műsor

Elérkezett a Színváltások utolsó napja. A jubileumi műsor 16 órakor kezdődött Hudecz Ferenc rektor úr és Jordán Tamás színművész köszöntőjével. A rektor úr a biztató jelenről beszélt. Azt szeretné, hogy ez a dolog erősödjön tovább, és a fesztivál jövőre akár zenével és tánccal is bővüljön. Jordán Tamás azt mondta, életének legmeghatározóbb része volt az Egyetemi Színpadnál töltött időszak. A fiataloknak sok sikert kívánt, biztosítva őket, hogy minden rokonszenve az övék.

Ezt követően az ELTE BTK Zenei Tanszékének Pro Musica Hungarica Vegyeskara operakórusokat adott elő Erdős Ákos vezényletével.

Ezután a drámaíró pályázat eredményhirdetése következett. A díjakat Nánay István és Cseszregi Tamás adta át. Nánay hangsúlyozta, hogy ő más drámákra számított. A fiatal írók a múltból vették át a mintákat, szerinte követniük kellett volna a változásokat: a XX. századi klasszikus drámák helyett az elmúlt 30 év kortárs darabjait kellett volna alapul venniük. Ő szíve szerint nem is osztott volna ki első helyet. De abban sikerült megegyeznie a bíráló bizottság tagjainak, hogy a legjobb pályamunka Bognár Endre Megálló című alkotása. A második helyezett Izsó Zita lett Függés című munkájával, a dobogó képzeletbeli harmadik fokára pedig Molnár Dániel állhatott fel Kultúrház című írásáért. (A drámaíró pályázat győztesével interjút készítettünk, olvassátok el azt is!)

Az eredményhirdetést a fogadás, majd a Kerekasztal beszélgetés követte, melyről részletesebben itt olvashattok. Rövid szünet után az "Eötvös" Művészeti Együttes Egyetemi Koncertzenekar kápráztatott el bennünket Bach: 6. Brandenburgi versenyével, mely Baross Gábor Liszt díjas, kiváló művész, a zenekar vezetője szerint "a világ zeneirodalmának egyik legmélyebb tűzű zenéje" és "a Vivaldi három tételes művek Bach-i leképezése". Az Egyetemi Koncertzenekar 1957-ben alakult, de az első koncertjük 1958. március 8-án volt, így ezt a dátumot tekintik a kezdetek kezdetének, a jubileumi koncertjüket 2008-ban szeretnék megrendezni, és várják szeretettel az érdeklődőket! A kurta koncert után az ELTE Néptáncegyüttes adott elő erdélyi és magyarországi táncokat, művészeti vezetőjük Valach Gábor volt.

Fél kilenckor kezdődött a Radikális Szabadidő Színház Zsiráfivóhely című darabjának premierje (melynek nyilvános főpróbájáról itt olvashattok Tossenberger Tamás tollából). A nagy érdeklődésre való tekintettel az előadást meg kellett ismételni, így a Jubileumi Műsor csaknem éjfélig tartott.

Saliga Réka
Takács Nóra

Nincsenek megjegyzések: